Redo för mer energi, ökad fokus och minskad stress?

Redo för mer energi, ökad fokus och minskad stress?

Låt mig få utmana din fantasi. Tänk dig att du är en maskin. En maskin som klarar av att tillverka x antal produkter per timme. Om någon skulle be dig tillverka ännu fler produkter per timme så skulle det vara helt självklart att du skulle behöva öka din prestanda. Någon slags insats som gör att du ökar din kapacitet innan du börjar arbeta med de nya kraven. Men hur är det med ditt vanliga jag? Om du redan jobbar och lever precis med vad du klarar av och får nya arbetsuppgifter eller kanske sätts på prov i privatlivet. Kommer du då att aktivt öka din kapacitet innan du sätter igång? Ser till att din prestanda kan mäta sig med den ökade påfrestningen?

När vi tänker på vår fysiska kropp är detta ganska självklart. Att vi inför en fysisk utmaning bygger upp kroppen. Det är ingen som springer Marathon och räknar med att konditionen ska öka under loppets gång. Men vi har inte alltid samma förståelse för vår mentala styrka.

När du till exempel får nya arbetsuppgifter är det sällan man ser till att du har den energi och kraft som behövs för att klara av nya utmaningen. Att du har de verktyg som gör att du kan öka din prestanda. Man förväntar att du ska anpassa dig under tiden.

Det är lätt att se när vi inte klarar av någonting fysiskt. Du blir andfådd, benen viker sig och i värsta fall går något sönder. Mentalt är det annorlunda. Stressen kommer mer krypande och den går i alla fall till en början att dölja. Kanske kan du hantera arbetet men bryter ihop när du kommer hem? Eller så lyckas du köra på tills det kraschar helt. Och det händer ju. Alla känner vi någon som har gått rakt in i väggen.

Ofta är det först nu du får hjälpen att bygga upp din mentala styrka, när du är på minus. Då får du hjälp att komma upp på noll. Men vi måste förstå att noll inte räcker. Har du sedan samma mentala påfrestning när du kommer tillbaka så räcker inte noll.

Med yoga och meditation bygger vi upp den mentala och fysiska styrkan samtidigt. Därför sparar det tid att yoga. Vi ökar vår prestanda, stärker vår hälsa och får bonusar som bättre sömn och mer energi på köpet. Du lär dig prestera så bra som möjligt så ofta som möjligt, du lär dig kunna ta motgångar och helt enkelt får en bättre livskvalité.

Det här har du säkert hört och läst om tidigare. Forskningen är enig om detta men det har inte riktigt nått ut till massorna. Inom elitidrott och i näringslivet har man snappat upp detta och mental träning i många former används flitigt. Men även du som inte är elitidrottare eller en högpresterande chef har nytta av detta. Effekterna genomsyrar hela livet, i vardagen.

Inget nytt, vi vet om dem. Skillnaden är bara att det är en träningssak precis som fysisk träning. Du kan inte bara veta om att det är bra, du måste också göra det. Träna på det. Som en löpare tränar på det. Avsätter tid för att bli bättre. Det behövs inte mycket, man talar om 10-15 minuter om dagen. Och man upplever skillnaden snabbt.

Men det är just det där att det måste göras också. Detta är vad vi erbjuder våra unga genom Barn- och Tonårsyoga. Yoga för att höja sin egen kapacitet – för ett bättre liv helt enkelt!