Har du fått frågan
“Är yoga religion”?

De flesta som jobbar med yoga har någon gång fått den frågan. För att du ska kunna svara på ett tryggt sätt har vi skapat den här skrivelsen. Genom att utbilda i vad yoga för barn och tonåringar är hoppas vi kunna hjälpa dig som jobbar med yoga att sprida dessa kunskaper till fler.

Svaret på frågan är nej, yoga är inte religion. Yoga kan ses som ett hälsosystem som utövas av människor från många olika trosinriktningar och som även kan vara helt sekulariserat. Yoga har en empatisk och holistisk människosyn och menar att vi alla duger precis som vi är. Genom att ta hand om oss på alla plan; fysiskt, mentalt och själsligt så kan vi bidra till en bättre värld.
Däremot härstammar yoga från filosofi som också var grunden för några av östs stora religioner. Därför kan en del yogalärare prata om yogans historia och filosofi utan att den är ett föremål för tillbedjan. Den yoga vi praktiserar idag är fristående från all religion.

Barn- & Tonårsyoga från Barnyoga.com är helt fri från religiösa inslag.

Länkar från skrivelsen

Liveträff i BarnyogaCommunity med Angelica & Josefin

I videon berättar Josefin om en händelse där en skola förbjöd henne att jobba i skolan. Här delar Josefin med sig av inlägget hon gjorde i social medier för att berätta om det felaktiga beslutet – Klicka här för att läsa

Institutioner i Sverige som har yoga som ett fast program

Yoga i Kriminalvården

Yoga i Rättspsykiatrin

Yoga inom SIS – Statens institutions styrelse

Humana

Övriga projekt med skolor, förskolor m.fl.

Om projektet “Yoga i skolan” i Allingsås kommun.

Övriga projekt

Prison yoga project