Sjuk lagom till semestern?

Sjuk lagom till semestern?

Innebär en långhelg eller semester ofta att du blir sjuk? Kommer huvudvärken lagom till helgen? Händer det att du pressat dig igenom en hård period och när sedan den roliga avslutningen kommer är du för trött för att delta? Känner du att det är dags för en förändring?

Många blir sjuka när det är tid för ledigheten. Och jag har varit i samma sits. Idag har jag fått verktyg som balanserar mig så att jag äntligen har mer energi. Även när jag slappnar av. Och jag försöker dela med mig av de verktygen till våra unga nu genom att utbilda fantastiska Barn- & Tonårsyogaledare runt om i vårt avlånga land.

Men varför blir vi då sjuka när det är tid för ledighet? Ofta är anledningen att vi helt enkelt har pressat oss för hårt och missat att ge oss själva den avkoppling som återhämtar kroppen. Vi har andats korta och ytliga andetag som ger oss kontinuerliga hormonduschar.

Ett av hormonerna heter adrenalin och det är ett fantastiskt hormon i sig, som får oss att fokusera. Alla sinnen skärps, blodet dras till våra livsviktiga organ så att hjärnan tänker klarare och hjärtat slår fortare. Det är vårt ”fly eller fäkta-system” som drar igång. Ett suveränt tillstånd om vi till exempel skulle möta en sabeltandad tiger i skogen som vi kanske kunde göra för några tusen år sedan.  Idag sitter tigrarna snarare i våra huvuden. Vi måste så mycket, har så många krav och i ett sådant högt tempo. Vårt ”fly eller fäkta-system” är på mest hela tiden.

Så vad händer då om vi ständigt går runt med ett hormonpåslag som säger åt oss att vara redo för fight? Jo, kroppens fenomenala förmåga att hela sig själv, bryta ner mat till energi och bygga upp ett immunförsvar kommer i andra hand. För så länge vi är redo för kamp kommer inte kroppen prioritera att laga sig själv. Dessutom ökar risken att ta förhastade beslut när vi har gasen på. Vi agerar för kortsiktigt. Med ett djupare andetag har du större chans att hitta din magkänsla, och förhoppningsvis göra klokare val.

Så det är vad som händer i din kropp när det är dags för semester. Det är din kropp som tar chansen att återhämta sig, när du äntligen går i vila. För det funkar inte när du har gasen i.

Om du vill ändra det mönstret så krävs en förändring. Du behöver få ta del av verktygen som lättare sätter din kropp i vila, så du får din återhämtning oftare än vad du har semester. Hitta en plats och en tid för att aktivt fördjupa andetaget, sänka pulsen, minska hormonpåslaget och låta kroppen få bygga upp sig själv igen. En del hittar sin återhämtning just på yogamattan. Att varje vecka få en stund bara för sig själv, med en lärare som håller koll på tid och rum och guidar dig igenom stärkande övningar. Hela tiden med andningen i fokus. Förändringar kan vara svåra men de börjar alltid med ett litet steg.

Dessa kunskaper lär vi ut på Barn- och Tonårsyogan. För att våra unga ska få med sig verktyg till när det blir stressigt och pressat som det ju blir i perioder. Du kan hjälpa till att lära ut detta genom att gå våra utbildningar.