Diplomerad Tonårsyogaledare

Lär dig leda Yoga för Tonåringar

Yoga ger tonåringar en stund för inre ro och helt utan prestation. Vi övar oss i acceptans och medveten närvaro. Vi bygger en positiv gemenskap i gruppen och påminner oss om att vi är bra – precis som vi är! Att yoga med tonåringar har många fördelar. Genom att träna kroppsmedvetenhet genom fysiska sekvenser, andningsövningar och avslappningsövningar förbättras möjligheterna att hantera stress, förbättra sömn, öka koncentrationen och behålla/öka fysisk rörlighet. I både teori och praktik lär vi ut hur andningen påverkar vårt mående.

Utbildningens bakgrund

Utbildningen är utvecklad tillsammans med Josefin Wikström som har många års erfarenhet av att undervisa inom ”Skapande skola” i högstadiet och enskilda kurser i stresshantering mot ungdomar (läs mer om hennes breda bakgrund här). Övningarna och sekvenserna i utbildningen är från en bred blandning av olika traditioner som via forskning visat sig vara gynnsamma mot stress och sömnproblem. De fysiska sekvenserna är baserade på de vanligaste Hathayogapositionerna i kombination av element från rörelse och rytmik. Utbildningens program är enkla basprogram är framtagna från yogaterapeutiska principer. Du kan läsa mer om terapeutiskyoga här (på engelska) 

Vad du får under utbildningen

– Genomgång av vad Tonårsyoga är och hur det fungerar i praktiken.
– Ett välskrivet kompendium med referenser till forskningen som utbildningen bygger på.
– Metodik, positioner och klasser anpassas efter förutsättningar och behov som kan användas både hemma och i skolan.
– Yogasekvenser, andnings- och avslappningsövningar med särskilda fokus i text, bild och några har stöd i video och ljud.
– Teori, filmer och samtal om andningens viktiga betydelse för vårt välmående, stress, hjärnan och hormoner i tonåren, vagusnerven m.m.
– Genomgång av specifika program för att reglera fysisk och mental stress, förbättrad sömn och för mer energi/koncentration.
– Möjlighet att köpa hjälpmedel i form av affirmationskort, klangspel, vetehjärtan m.m.
– Tid för att undervisa varandra i andning, avslappning och en kortare yogasekvens.
– Generöst med tid för samtal, problemlösning och vi delar med oss av tips.
– Praktiska råd om förberedelser, pedagogik och kommunikation.
– Gemenskapsövningar och tips om yoga som livsstil.

Upplägg

Utbildningen består av två fysiska dagar och därefter genom hemuppgifter att göra inom tre månader efter utbildningen. Cirka en månad innan utbildningen får du några inspelade avslappningar och andningsövningar som vi varmt rekommenderar att du lyssnar på och utför innan utbildningens start. Hemuppgifterna består i att leda utvalda yogasekvenser för tonåringar du själv samlar och skriva redogörelser att skicka in.

Under hela utbildningen finns det generöst med tid för samtal, problemlösning och vi delar med oss av tips. Vi varvar yoga i teori och praktik under dagarna men du deltar efter dina förutsättningar. Ni får prova att undervisa varandra och du kommer känna dig redo att leda direkt efter dessa två dagar. Du får ett välkomstmail cirka en vecka innan kurstillfället.

Gå Steg I på distans

Steg I av Tonårsyogaledarutbildningen finns som distansutbildning med förinspelade lektioner som du kan genomföra när och var du vill. Från din dator, surfplatta eller smartphone – i din egen takt. Du får tillgång till materialet i ett helt år. Du får tillgång till Steg I på distans kostnadsfritt när du köper hela Tonårsyogaledarutbildningen eller så kan du börja med Steg I på distans och sedan får du rabatt på den fysiska utbildningen med samma belopp som du betalt för Steg I. Läs mer om Steg I på distans här

Hemuppgifterna består av att:

– Leda tre Tonårsyogaklasser.
– Medverka på tre “vanliga” yogaklasser med “tonårsyogaglasögon på”.
– Skriva en kort redovisning om ovan uppgifter.
– Ge feedback till din arbetsgrupps redovisningar.
– Sätta samman en Tonårsyogaklass enligt instruktion du får under utbildningen.

Du får en tydlig genomgång av hemuppgifterna under utbildningen och de ska göras inom tre månader efter utbildningen. Under den tiden får du stöttning av en arbetsgrupp bestående av några av dina deltagarkompisar samt via en Facebookgrupp.

Vad du får efter utbildningen

– Ett välförtjänt diplom som Tonårsyogaledare (pdf-format). 
– Gå med i vårt fantastiska nätverk “Diplomerade Barnyoga/Tonårsyogaledare” på Facebook. Där har alla diplomerade Barn- & Tonårsyogaledare möjlighet att hålla kontakten, tipsa och hjälpa varandra.
– Tonårsyogaledarutbildningen är en del av utbildningen “Certifierad Barn- & Tonårsyogalärare“. En utbildning om 95 timmar med moduler från terapeutisk yoga som är godkänd av Yoga Alliance.

Läs mer om hur du kan gå vidare här

För vem är utbildningen?

Våra deltagare är pedagoger/lärare/medarbetare från skolor/föreningar/organisationer, yogalärare, föräldrar, mor- och farföräldrar med flera. Du behöver inga andra förkunskaper än att du är nyfiken på tonåringar och yoga.

Lärare

Angelica Henriksson, grundare och huvudlärare, Barnyoga.com

Priser & Villkor

Boka din utbildning här